Kenohistoria

Keno byggde den kinesiska muren

Okej, ovanstående rubrik kanske är lite väl tillspetsad, men det ligger en hel del sanning i den. Det är nämligen så att Keno har sitt ursprung i Kina år 200 f. Kr och skapades för att det skulle dra in pengar till Kinas försvar. Pengarna som Kenospelet drog in användes alltså till försvaret, vilket även innefattade den Kinesiska muren. Både byggandet och underhållet av muren finansierades till stor del av spelets intäkter.

Världens första Keno

Det spel som skapades i Kina 200 år f. Kr av Cheung Leung innehöll 120 kinesiska symboler som var indelade i ett antal kategorier. Spelet kallades inte för Keno utan kallades för ”Den Vita Duvans Lotteri” eftersom spelresultaten levererades med brevduvor som flög ut till byarna. Men trots att detta lotteri inte såg ut som Keno gör idag lade det grunden för dagens Keno.

Keno sprids till USA

På 1800-talet förde de kinesiska emigranterna med sig spelet till USA. I början var det framförallt kinesiska emigranter som spelade det Kenoliknande spelet på den nya kontinenten, men med tiden spreds spelet även bland andra amerikaner. Symbolerna byttes ut mot siffror och nu började spelet alltmer likna det Keno vi har idag. I många amerikanska delstater vara hasardspel emellertid förbjudet och därför spelades det Keno på många svartklubbar. I delstaten Nevada kringgick man spelförbudet genom att skapa en Kenovariant där varje häst fick ett Kenonummer eftersom spel på hästar var tillåtet i delstaten.

Keno i Sverige och på nätet

I början av 1900-talet spreds Keno till Europa och år 1992 introducerades Keno av Svenska Spel så att även svenskarna äntligen kunde börja spela Keno. Idag är det emellertid inte bara Svenska Spel som erbjuder Keno utan det finns många andra spelbolag på nätet som har Keno. Om du spelar Keno hos ett annat spelbolag kan du få en riktigt fin spelbonus som gör att du kan spela för mer pengar än vad du sätter in.